Autovillamossági alkatrészek Autovillamossági szakszerviz Műszer gyártás, forgalmazás
Regisztráció
Regisztráció
Bejelentkezés

ASM-X – a jövő diagnosztikai szoftvere
Filed under: Extra,Kategórián kivül ● Nincs még hozzászólás.

Az 1999-ben bejegyzett SuperScan ma már a világ egyik legsikeresebb diagnosztikai műszerévé nőtte ki magát. Jelenleg a fejlődés 3. fázisában vagyunk, melyben a SuperScan 3 az “Intelligens diagnosztika” nevet kapta. Ezt eredményezte a hihetetlen sok új funkció beépülése, ami teljesen interaktívvá teszi a szoftvert..


A teljesen újratervezett SuperScan szoftver az AutoScanManager-X vagy ASM-X, egy igazán versenyképes új szoftver, a világon is egyedülálló lehetőségekkel…

ASM-X – Új szoftver az Ön elvárásaihoz igazítva

A régi szoftverből megtartottak minden olyan hasznos, jól bevált elemet, amit nap mint nap használtak és szeretettek a felhasználók.

Ugyanakkor a DEC mérnökei meghallgatták további kívánságaikat, gyűjtötték az új ötleteket, melyeket aztán beillesztettek a programba, ezzel pedig egy még soha nem látott diagnosztikai rendszert hoztak létre. A rendszer több, más diagnosztikai programoknál kevésbé alkalmazott fejlesztést integrált a rendszerbe:

MechNet®:

A MechNet® egy globális háttér információs terület minden SuperScan felhasználó részére, melyet bármely felhasználó használhat adatok feltöltésére, letöltésére illetve információk keresésére az adott problémával kapcsolatban, legyen az egy speciális programozási művelet, vezérlőegység információ, vagy egyéb hasznos eljárás leírása.

Ezen hozzászólásokat a felhasználók ingyenesen használhatják, sőt véleményüket is kifejezhetik vele kapcsolatban. Az eljárás végeztével a felhasználó értékelheti pozitív illetve negatív visszajelzéssel a kapott információkat, melyet a DEC szakemberei kiértékelnek, továbbá díjazzák a legtöbb jó információt feltöltő felhasználót. A MechNet® , a program bármely részéből egyszerűen elindítható. Ha mégsem talál valamit a MechNet® rendszerben, vagy az adott problémát szeretné otthon tovább boncolgatni, lehetősége van belépni a Mech fórumba.

Mech forum

Ez egy zárt fórum, amely próbálja összegyűjteni a világ SuperScan felhasználóit, hogy egymást segítve oldhassák meg a felmerülő problémákat. A Mech forum elérhető minden SuperScan felhasználó számára, bárhol a világon. Ezen fejlesztésekből láthatjuk, mennyire fontos lett a modern autószerelésben az információ, aminek a legegyszerűbb beszerzési forrása az internet. Az internet felhasználása a program több összetevőjében is felbukkan ilyen az

Automatikus konfiguráció

A felhasználói fiók belépési adatai után az ASM-X szoftver azonnal megkeresi a multiplexert és csatlakozik az internetre. Ezután egyetlen gombnyomással lekérheti az Ön személy szerint elérhető moduljait. Ugyanilyen egyszerűen állíthatja be USB illetve Bluetooth kapcsolatát és már kezdődhet is a munka…

Diagnosztika menete az ASM-X szoftverrel…

A művelet első lépése a jármű azonosítás, minden autót fel kell venni az ASM-X adatbázisába, ez történhet a VIN kód, vagy rendszám megadással. A rendszer azonnal megkeresi és belistázza az autóban található ECU-kat, ezután látva a lehetőségeket kedvére törölhet a listából, így egyszerűbben lépegethet a rendszerek között. A vizsgált autók azonosítása nagyon fontos, mert ettől kezdve a szoftver minden hibakódot, élőadatot, grafikont tárol… Ismerős lehet minden műhelyben, hogy ugyanazon autó egy hét elteltével újra megérkezik. A tulajdonos természetesen számon kéri az elvégzett műveleteket. Az ASM-X szoftver az azonosítást követően tárolja az autóban talált hibákat, illetve élőadat táblát is képesek vagyunk menteni…

Élőadatok – Összehasonlítás – Beállítható felvétel

Az élőadatok vizsgálata önmagában nem számít különleges funkciónak viszont, ahogy az ASM-X szoftverben használhatjuk az egyedülálló. Tetszőlegesen választott sorrendbe rendezhetjük az értékeket, valamint megválaszthatjuk, hogy hagyományos elrendezésben vizsgáljuk, avagy egymás alá akár 6 sávban rendezve grafikusan nézzük az értékeket. A grafikonok képét bármikor a mérés során megállíthatjuk a pontos leolvasás érdekében. Készíthetünk adattáblát, úgynevezett pillanatképeket is.

Pillanatkép és Összehasonlítás…

Az elkészült pillanatképeket az ASM-X azonnal elraktározza az adott gépjármű adatbázisába, így azok újra és újra előkereshetőek, ha az autó visszatér. Ez előnyös lehet például injektor csere esetén, mikor a cserélt alkatrésznek szüksége lehet bizonyos járási időre. Ekkor a két pillanatkép adattábláját össze tudjuk hasonlítani. Az intelligens ASM-X szoftver megjelöli nekünk ahol az értékek különbsége kiugróan magas, ezzel könnyítve a szerelő munkáját. Ezen Pillanatképek mellett lehetőségünk van az adattáblák időbeni felvételére is.

Beállítható felvétel…

Lehetősége van egy Ön által kiválasztott paraméter, Ön által meghatározott értéktől való felvételre is. Például ha az autó 3000 fölé pörögve hírtelen megtorpan, csak be kell állítania, hogy a felvétel 3000-es fordulatszámtól induljon és mehet ki a próbaútra, a program a beállított értéket elérve automatikusan indítja a felvételt… Az itt eltárolt adatokat később bármikor kivizsgálhatja, értelmezheti, majd az ASM-X szoftverrel elvégezheti a szükséges Speciális beállításokat az adott ECU programjában.

Speciális funkciók és keresés

A ”speciális funkciók” elnevezés ismerősen csenghet azoknak, akik már használták a DEC SuperScan műszert korábban, ugyanis itt mutatkozik meg a műszer igazi előnye vetélytársaival szemben. A DEC Automotive fejlesztői azon fáradoznak, hogy a SuperScan árnyékként kövesse a gyártók speciális műszereit, így új kaput nyissanak a többmárkás műszerek világában.

Mindenkinek ismerősek lehetnek azon problémák, melyeket egy jó diagnosztikai műszer nélkül lehetetlen végrehajtani, mint például a kulcstanítás, injektorok kódolása, új vezérlőegységek feltanítása, komfort elektronikák ki-be kapcsolása… Ezen problémák elkerülhetetlenül megérkeznek ma már a legkisebb műhelyekbe is. Sokszor ezen beavatkozásokat akkor sem tudjuk elvégezni, ha műszerünk tudja ezen funkciókat, csak épp saját tudásunk nem elégséges. Ilyenkor nagy segítség az ASM-X szoftverébe beépített háttér információs bázis illetve a keresés funkció.

Varga Zsolt
Intent Hungária Kft.Írja meg véleményét a cikkel kapcsolatban: