Autovillamossági alkatrészek Autovillamossági szakszerviz
Autovillamossági szakszerviz
Műszer gyártás, forgalmazás
Műszer gyártás, forgalmazás
RegisztrációBejelentkezés

Rover kategória archívuma

ROVER vagy amit akartok…

Magyarországon az elmúlt tíz évben egyre elterjedtebb típusnak számít a Rover.

Az angol modell letisztult formavilágával, klasszikus eleganciájával sok szívet megdobogtatott, ennek köszönhetően a kilencvenes évek végétől egyre több helyen jelentek meg Rover gyár legkülönfélébb típusai. A gyár megszűnése miatt mára sajnos már csak a név maradt fenn, és időközben az információk is elmaradoznak.

Bár nem jellemző, hogy minden városban tucatjával cirkálnának a Roverek, sok szerelőműhellyel esett már meg, hogy nem tudtak érdemben hozzászólni egy Rover 75-öshöz.

Valóban kezelhetetlenek lennének ezek az autók? Tényleg nincs olyan műszer, ami kezelésbe tudná venni az egyre inkább javításra szoruló, 5-8 éves masinákat? Olvasson bele cikkünkbe, hadd mutassunk néhány finomságot a Roverek nyelvén!

Mi kell a ROVER diagnosztikához?

Mint, ahogy már nagyszüleinktől is megszokhattuk, egy jó szakácskönyv így kezdődik:

Végy két tojást!

Az egyik már nálunk is adott. Vevőnk behozta Rover 75-ét, amelynek valamilyen problémája van. Most szükségünk lenne egy másik tojásra is, hogy kit tudjunk főzni valamit a hiba megoldására. Ez pedig egy diagnosztikai műszer kell, hogy legyen, hiszen mint később látni fogjuk, egy 1999-es Rover 75-ben tizenegy vezérlőegység van.

Vajon igaz-e a kijelentés: „Ha Rover, akkor csak a Testbook (T4) jöhet szóba!”

Ezt a mondatot már mi is sok diagnosztikával foglalkozó szakembertől hallottuk. Hadd mutassunk most Önöknek mégis valamit, ami megcáfolja a fenti mondatot. A DEC SuperScan II-es diagnosztikai műszer a következő vezérlőegységek felismerésére volt képes: (1. kép)

A képen egy nyomtatványt látunk, amelyet készülékünk átfogó tesztje során kaptunk. Az átfogó teszt során készülékünk az alábbi elemek felismerésére gond nélkül képes volt. Valamint egyéb információkat is tartalmazott, melyek inkább statisztikai jelentőséggel bírnak:

– a diagnosztika pontos dátuma

– a gépjármű típusa

– az évjárat, és egyéb más információk

Ezt a lapot akár át is nyújthatjuk ügyfelünknek, hiszen tartalmazza az autóban található vezérlőegységeket, és az azokban található hibákat is. Ezzel az egyszerű lépéssel elkerülhetjük, hogy vevőnk a későbbiekben olyan hibát kérjen számot rajtunk, amit nem mi okoztunk. (lásd korábbi írásunkat: Átfogó diagnosztika DEC SuperScan II módra, Autótechnika, 2006. február)

A problémánk ezzel ugyan nincs megoldva, de ha már eddig eljutottunk, tudjuk, hogy a műszer kezeli az autót. Nem kell tehát félnünk, hogy fizetős munkát más műhelybe kell küldenünk, és műhelyünk hírneve is méltán öregedik azáltal, hogy mi még Rovert is képesek vagyunk javítani! Ráadásul hova is küldhetnénk egy Rover tulajdonosát, nincsenek Rover szakszervizek!

Típushibák a Rovernél

Ennél a Rover 75-ös modellnél is léteznek típushibák. DEC SuperScan II műszert használó partnercégünk az AutOhm Kft. Dunakeszi-n talált rá egy ilyen hiba megoldására.

Az ügyfél elmondása szerint minden indítás után elindult a motort hűtő ventilátor igen nagy fordulatszámon és ez semmilyen üzemi körülmény között nem változott. Az átfogó diagnosztika során szemügyre vették a motorelektronikában található hibákat, és élő adatokat is. Itt láthatóvá vált, hogy a ventillátorunk 67%-os fordulatszámon megy. A rendszerben több hiba is volt, a törölhető (már nem fennálló) hibák törlésre kerültek. A megmaradt hibák közül legtöbb a Klíma-vezérlőben volt, emellett a motorelektronikában is akadt javítanivaló. A DEC SuperScan II műszer tehát segített felderíteni a hibák konkrét helyét, a többi már a jól képzett szakembereink feladata volt.

A javítás folyamata

Két elem hibásodott meg, amit rutinos szerelőinknek 2 nap leforgása alatt sikerült kijavítaniuk.

A hibafeltárás során kiderült, hogy annak ellenére, hogy a ventillátorunk motorja jónak tűnt, meg kellett javítani. Ez a művelet a motortekercselő cég feladata volt.

A ventilátor motor szétszedése után lehetett látni miért is ment ennek ellenére a motor. Ez a motor hasonló elven volt megszerkesztve, mint egy fűtő motor azzal a kis különbséggel, hogy a sönt ellenállás be volt építve a motorba és nem egy különálló szerkezetet képezett. Ez a rész is tönkrement, itt már egyéb műszerek segítsége nélkül is láthatóvá vált a kollektor kopása. Itt már nem beszélhetünk kefekopásról, mert a szerkezetben ilyen már nem volt. A motorunk keferugón szánkázott – meg voltak számlálva a percei.

A ventilátor fordulatszám szabályzása megszűnt, ezért az nem megfelelő fordulatszámon forgott. Ezen túlmenően a ventilátor fordulatszám szabályzását egy SMD panelra szerelt fekete doboz vezérelte, melyet, néhány alkatrész cseréjével meg lehetett menteni.

(A fekete doboz sajnos egy konstrukciós hiba áldozata lett, ennél az elektronikánál a tervezők nem figyeltek a csere lehetőségére. Nem alkalmaztak csatlakozót, nem volt szétszedhető. Minden vezeték egyenesen a panelra volt forrasztva, és ez még csak a kisebbik probléma. A nagyobb gond az volt, hogy nyitott volt az elektronika, így bizton meg lehetett mondani erről az alkatrészről, hogy ha magától nem is menne tönkre, a víz előbb-utóbb biztos tönkreteszi! Ez így is történt.) A meghibásodott alkatrészek egy részét cserélni kellett, másik része viszont javítható volt, így ezzel a beavatkozással közel 200 000 kemény magyar forintot spóroltak a tulajdonosnak.

Kis hazánkban egyre több helyen döntenek okosan. Olyan autók javításába fognak, amelyeket sok helyen nem akarnak, vagy nem tudnak megcsinálni. Reméljük az emelkedő létszámot egyre több szakember gazdagítja majd, és olyan gárda fog tevékenykedni a független szervizekben, amelyhez az ügyfeleknek érdemes bizalommal fordulnia.