Autovillamossági alkatrészek
Autovillamossági alkatrészek
Autovillamossági szakszerviz Műszer gyártás, forgalmazás
RegisztrációBejelentkezés
Bejelentkezés

PSA kategória archívuma

Autocom CDP, vagy mégsem!?

Manapság az autószerelői munka hatalmas változásokon ment keresztül. Az autók tele vannak különböző vezérlőegységekkel, melyek végtelen vezeték kötegeken, úgynevezett ”buszokon” kommunikálnak. Ezáltal a ”csak” mechanikus autószerelés, mint olyan, lassan eltűnik. Minden műhelyben felmerül az igény a diagnosztikai műszerekre…

A műszerek hamisítványainak használata súlyos büntetést akár börtönt is érhet!

(more…)

TEMPOMAT Peugeot módra

Pár nap múlva közzéteszünk egy nagyon érdekes esetet, melyből mindenki csak tanulhat… Simon Tibor diagnoszta kollégánk, cégünk egyik csodaműszerét tesztelte, és belevágott a lecsóba. Beleadott apait anyait, és bekövetkezett amivel mindenki számolhat. Ez nem rémhír, csak figyelmeztetés.

Várjuk a fejleményeket.

Pánik Francia módra II.

Előző bejegyzésem második alanya ki is lenne más mint egy PEUGEOT 206. Itt egy duplán kellemetlen esetnek voltunk szemtanúi. Egy kolléga hívott telefonon, hogy elveszett a műhelyükben javításra leadott autó indítókulcsa. Ez önmagában még nem is lenne baj, ha egy átlagos lakáskulcsról lenne szó. De ez nem az!

Az ügymenet:

Hasonló eset velünk is megtörténhet, ezért érdemes tudni a következőket.

Indítókulcsot csak is a gépjármű tulajdonosa rendelhet, egy – a márkakereskedő által rendszeresített – formanyomtatványon. A tulajdoni viszonyokat igazolni kell, a jövőben bekövetkező, nem kívánt kellemetlenségek elkerülése miatt.

Ezeket megtettük, kezünkben az új kulcs, De! A kolléga már régebben vásárolt (xxxx) diagnosztikai berendezése nem teszi lehetővé a kulcsok kódolását. Nekünk 4 perc volt.

A kulcskódolást egy késöbbi bejegyzésben részletesen leírom.

Pánik Francia módra

Sokan közületek, biztos átélt már hasonló dolgot vagy dolgokat, amit a következő részben olvashattok. Bevallom én is átéltem párszor, és ezek után egy dolgot biztosan megtanultam: rengeteg információra van szükségünk ebben a szakmában és ezeket sajnos nem lehet számítógépen tárolni!

Miről is beszélek?

Az elmúlt pár hétben sok érdekes eset történt, talán kettőt emelnék ki a sok közül. Az első egy Peugeot 307-el történt. Jelen esetben részletkérdés, hogy benzines vagy dízel. A lényeg, hogy nem indult. Az autót sokáig tárolták egy kereskedésben és az akkumulátor, mint ahogy szoktuk volt mondani, “csontra” lemerült. Tamás, akivel az eset megtörtént, kétségbeesetten hívott telefonon. MIT TEGYEK? Szép lassan megpróbáltam minden apró részletet megtudni a problémáról, hiszen ahogy a repülőt sem fent a magasban javítják, így én sem tudtam (telefonon) megjavítani az autót. Majd amikor a diagnosztikai eszközünk kellőképpen kifaggatta a jármű BSI egységét, fény derült a problémára. Tamás, jó úton haladt, hogy a kulcsok újrakódolásával és természetesen egy új akkumulátor beépítésével kezdte. Itt szüksége volt a biztonsági kód-ra, amit a rendszer érvénytelennek ismert fel. Ekkor csörgött a telefonom! (mivel Ő még kulcskódolást nem hajtott végre a DEC SS II. segítségével.) Tovább kellett lépni a műveletsorban, és volt egy megérzésem, hogy a BSI üres. Ezt gyorsan ki is derítettük, kiolvastuk a BSI-ben tárolt VIN azaz a gépjámű alvázszámát. Kiolvastuk volna, ha bent lett volna… Na akkor megtesszük amit ilyen esteben még megtehetünk. Úgy bántunk el a BSI vezérlővel mintha éppen most építettük volna be a “szűz” vezérlőt. A diagnosztikai programban leírtak szerint inicializáltuk, majd bevittük az alvázszámot, majd pedig programoztuk a BSI -t a gépjármű felszereltségi szintjének megfelelően. A művelet sikerült, és zárásként beprogramoztuk a kulcsokat. A Peugeot ismét útra kész.

jó tanácsok:

-programozást mindig jól feltöltött akkumulátor mellett végezzünk, ha lehet gondoskodjunk plusz akkumulátorról.

– A diagnosztikai berendezésünk stabil kapcsolattal rendelkezzen, pl. USB

-mielött nekilátunk olyan programozási műveletnek, amelyet még nem csináltunk, kérdezzük meg háziorvosunkat, vagy gyógyszerészünket:)))

A "nagy" C5

sajnos nem tehet róla, hogy ilyen nagy lett… Miért is mondom ezt?

A minap egy autószerelő kolléga aki nem a cégünk által forgalmazott diagnosztikai műszert használ, megkért bennünket, hogy ugyan csináljuk meg az általa klímapanel cserén átesett C5 gépjárművét. ( az enyém nem viszi…mondta szomorúan) Az ügyfélnek átadott C5 tökéletes lett egy pici hiba azért mégis megmaradt. A poén lelövése helyett, elmesélem a nem kis fejtörést okozó javítási manővert.

A Lényeg!!! -Nem kellett diagnosztikai műszer.

Természetesen ha már van akkor használjuk, gondoltam és így is tettünk. Életem eddigi LEGhibamentesebb Citroenjével hozott össze a sors. Na most mit tegyek? Az összes vezélőegységet átelemeztük, de hiba egy szál se…Akkor most, hogy javítunk?

A hiba

Érdekes eset, a műszerfal visszaszerelése után a lábtér világítás nem működött szinkronban a mennyezet világítással. Sőt csak akkor világított ha rákapcsoltuk a fényszórót. Utólag visszagondolva, abszolút rossz teóriát állítottunk fel a hibával kapcsolatban. Bár a telefonos segítségkérés azért nálunk sem maradt el. Tudom nagyon nehéz ilyenkor okosnak lenni, de azért kaptam néhány jónak tűnő tippet. De nem jöttek be… A BSI nem tartalmazott a problémához kapcsolódó beállításokat, ennek ellenére meg voltam győződve , hogy az a rossz. Majd a helyi Citroen márkaképviselet segítségével, a kapcsolási rajz pontos áttanulmányozása után, meglett a hiba. A kedves szerelő kolléga aki összerakta a műszerfalat, nagyon jó munkát végzett annyira, hogy két helyen is rossz helyre rakta vissza a csatlakozókat. A jobb és a bal lábtérvilágítás csatlakozóit összecserélte a szellőző világítás jobb és bal csatlakozójával.

itt megjegyezném, kicsit egyszerűbb lett volna a dolgunk, ha legalább az egyiket jól tette volna vissza. A hiba kiderítéséhez csupán 2 napot töltöttünk el a nagy C5 mellett és ez a pici hiba képes volt vakvágányra vinni.

infó

A PSA rendszerek kapcsolási rajza még ha nem is tűnik egyszerűnek mégis nagyon okosan van felépítve. Gondolom már ti is találkoztatok számokkal és betűkkel a kábelezésen. Na itt nagyon jól jött, hiszen az általunk keresett kábel a rajzon a 3035 lett volna de a lábtérvilágítások csatlakozójába érdekes módon, a szellőző 3057 és 3058 -as kábele volt bedugva.

és meglett a hiba…