Autovillamossági alkatrészek Autovillamossági szakszerviz Műszer gyártás, forgalmazás
Regisztráció
Regisztráció
Bejelentkezés

Pápai Károly Balázs kategória archívuma

Meghívó: 2010-es Soproni Autószerelő Szakmai Nap

A soproni Autószerelő Szakmai Nap immáron 5. éve kerül megrendezésre. Erre a konferenciára évről évre 150-200 autószerelő látogat el, hogy neves előadóktól értesülhessen a szakma újításairól, és megismerkedjen a legújabb műszerekkel.

(more…)

TEMPOMAT Peugeot módra

Pár nap múlva közzéteszünk egy nagyon érdekes esetet, melyből mindenki csak tanulhat… Simon Tibor diagnoszta kollégánk, cégünk egyik csodaműszerét tesztelte, és belevágott a lecsóba. Beleadott apait anyait, és bekövetkezett amivel mindenki számolhat. Ez nem rémhír, csak figyelmeztetés.

Várjuk a fejleményeket.

Gazdátlan multiméter

Sajnos nem érkeztek válaszok a SAAB alapbeállítás kérdésre. A válaszadás lehetőségét ezennel lezárom.

folyt. köv.

"Szabot" nem javít senki?

Még mindig várom a SAAB beállítási információt!!!

DTC 1070 Renault

Egy kolléga, pár nappal ezelőtt osztott meg egy nagyon fontos információt velem. A Megane II. klímakompresszora nem kapcsol be és hibakód olvasás során a 1070-es hibakóddal találkozunk akkor a következőket kell tennünk:

-Hibakód olvasás, DTC 1070 – hűtöri hiba (ezt az infót még a gyári műszer sem tudta),

-Hibakód törlés,

-A kompresszor kapcsol  (és ismét megfagyhatunk az autóban!).

Amennyiben a hiba rövid használat után ismét előjön, akkor forduljunk Renault szakszervizhez és
egy programfrissítést kérjünk.

Köszönjük Ernő!

SAAB 9.5 alapbeállítás

Kedves kollégák!

Ismét ajándékozni támadt kedvünk. Aki pontosan meg tudná mondani, hogy a SAAB 9.5 (1998 évjárat, 2000ccm) gépjármű fojtószelep alapbeállítását hogy lehet elvégezni, annak egy EM129 multimétert küldünk.

A sales@intent.hu e.mail címre várjuk a helyes megoldást.

Figyelem!!!

Csak az első válasz beküldője kap ajándékot.

Sok sikert!

Áramszünet

Hosszas távolmaradás után ismét új információkat szeretnénk megosztani. Talán a következő bejegyzések ismét hasznosak lehetnek számotokra. Az elmúlt pár hónap sok tapasztalattal gazdagított minket ezeket közkincsé tesszük.

Ünnep

Minden kedves olvasónknak Békés, Boldog Karácsonyt Kívánunk!

Reméljük jövőre is sok hasznos információval szolgálhatunk!

üdvözlettel:

Varga Zsolt, Pápai Károly Balázs

Pánik Francia módra II.

Előző bejegyzésem második alanya ki is lenne más mint egy PEUGEOT 206. Itt egy duplán kellemetlen esetnek voltunk szemtanúi. Egy kolléga hívott telefonon, hogy elveszett a műhelyükben javításra leadott autó indítókulcsa. Ez önmagában még nem is lenne baj, ha egy átlagos lakáskulcsról lenne szó. De ez nem az!

Az ügymenet:

Hasonló eset velünk is megtörténhet, ezért érdemes tudni a következőket.

Indítókulcsot csak is a gépjármű tulajdonosa rendelhet, egy – a márkakereskedő által rendszeresített – formanyomtatványon. A tulajdoni viszonyokat igazolni kell, a jövőben bekövetkező, nem kívánt kellemetlenségek elkerülése miatt.

Ezeket megtettük, kezünkben az új kulcs, De! A kolléga már régebben vásárolt (xxxx) diagnosztikai berendezése nem teszi lehetővé a kulcsok kódolását. Nekünk 4 perc volt.

A kulcskódolást egy késöbbi bejegyzésben részletesen leírom.

Pánik Francia módra

Sokan közületek, biztos átélt már hasonló dolgot vagy dolgokat, amit a következő részben olvashattok. Bevallom én is átéltem párszor, és ezek után egy dolgot biztosan megtanultam: rengeteg információra van szükségünk ebben a szakmában és ezeket sajnos nem lehet számítógépen tárolni!

Miről is beszélek?

Az elmúlt pár hétben sok érdekes eset történt, talán kettőt emelnék ki a sok közül. Az első egy Peugeot 307-el történt. Jelen esetben részletkérdés, hogy benzines vagy dízel. A lényeg, hogy nem indult. Az autót sokáig tárolták egy kereskedésben és az akkumulátor, mint ahogy szoktuk volt mondani, “csontra” lemerült. Tamás, akivel az eset megtörtént, kétségbeesetten hívott telefonon. MIT TEGYEK? Szép lassan megpróbáltam minden apró részletet megtudni a problémáról, hiszen ahogy a repülőt sem fent a magasban javítják, így én sem tudtam (telefonon) megjavítani az autót. Majd amikor a diagnosztikai eszközünk kellőképpen kifaggatta a jármű BSI egységét, fény derült a problémára. Tamás, jó úton haladt, hogy a kulcsok újrakódolásával és természetesen egy új akkumulátor beépítésével kezdte. Itt szüksége volt a biztonsági kód-ra, amit a rendszer érvénytelennek ismert fel. Ekkor csörgött a telefonom! (mivel Ő még kulcskódolást nem hajtott végre a DEC SS II. segítségével.) Tovább kellett lépni a műveletsorban, és volt egy megérzésem, hogy a BSI üres. Ezt gyorsan ki is derítettük, kiolvastuk a BSI-ben tárolt VIN azaz a gépjámű alvázszámát. Kiolvastuk volna, ha bent lett volna… Na akkor megtesszük amit ilyen esteben még megtehetünk. Úgy bántunk el a BSI vezérlővel mintha éppen most építettük volna be a “szűz” vezérlőt. A diagnosztikai programban leírtak szerint inicializáltuk, majd bevittük az alvázszámot, majd pedig programoztuk a BSI -t a gépjármű felszereltségi szintjének megfelelően. A művelet sikerült, és zárásként beprogramoztuk a kulcsokat. A Peugeot ismét útra kész.

jó tanácsok:

-programozást mindig jól feltöltött akkumulátor mellett végezzünk, ha lehet gondoskodjunk plusz akkumulátorról.

– A diagnosztikai berendezésünk stabil kapcsolattal rendelkezzen, pl. USB

-mielött nekilátunk olyan programozási műveletnek, amelyet még nem csináltunk, kérdezzük meg háziorvosunkat, vagy gyógyszerészünket:)))